Atatürk Evi

Hacıvelioğlu Konağı, Mustafa Kemal Paşa’nın Büyük Taarruz öncesinde Şuhut’ta kaldığı konaktır. 1896-1897 yıllarında Şuhutlu Hacı Veli tarafından yaptırılmış olan konak yaklaşık 560 metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiştir. Konak, XX. Yüzyıl sivil mimari özelliklerini taşımaktadır ancak asıl önemini Büyük Taarruz’dan önce Mustafa Kemal Paşa tarafından karargâh olarak kullanılmasından almaktadır. İki katlı kâgir yapıdaki bina iki sokağın köşesine konumlandırılmıştır ve arka cephede de bahçesi vardır. Bir tanesi güneyde (arka cephe), biri kuzeyde ve ikisi batıda olmak üzere toplam dört kapısı vardır ama batıdaki iki kapı aktif olarak kullanılmamaktadır. Kuzey girişinden mermer zeminli bir sofaya girilir. Günümüzde sofanın solundaki oda semt kadınlarına kültürel amaçlı kursların verilmesi için kullanılmaktadır. Alt katta Kuvay-i Milliye Salonu’nda ‘Kurtuluş Savaşı Panoraması’ adı altında Mimar Sinan Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aydın Ayan ve öğrencileri tarafından hazırlanan yağlıboya tablolar sergilenmektedir. Sergilenen 11 tabloda ‘Kuvay-i Milliye Destanı’ anlatılmaktadır.
Üst kata çıkış, girişteki sofada bulunan merdivenlerle sağlanmaktadır. Üst kat geleneksel Şuhut yaşam tarzını yansıtacak şekilde tefriş edilmiştir. Sofaya açılan odalar yatak odası, oturma odası, mutfak şeklinde düzenlenmiştir. Bakır zini, güyüm ve kaplar, dantel örtülerle süslenmiş sedirler, kanaviçe işlemeli örtüler ve mankenler üzerindeki kıyafetler yerel Şuhut kültürünü yansıtmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Nutuk’ eserinde de belirttiği gibi 24 Ağustos 1922’de Türk ordusunun karargâhı Akşehir’den taarruz cephesi gerisinde kalan Şuhut kasabasına taşınmıştır. Burada konaklayan Mustafa Kemal Paşa, İsmet Paşa ve Fevzi Paşa (Çakmak) ile görüşüp taarruz ile ilgili son incelemelerini yapmıştır ve buradan taarruzun başlayacağı Kocatepe’ye geçmiştir. Mustafa Kemal Paşa’nın konakta kaldığı çalışma odası özgün haliyle düzenlenmiştir. Bu oda özellikle tavanı ile dikkat çekmektedir. Ahşap tavan iç içe daralan üç bölümlü ve iç bükey eteklidir. Oda sade bir dekorasyona sahiptir, karşıdaki iki küçük pencere önünde bulunan bir sedir, yanında bir yüklük ve dolap, dolap önünde bir masa bulunmaktadır. Dolabın karşısındaki duvarda Mimar Sinan Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aydın Ayan tarafından yapılmış bir Atatürk portresi yer alır. Mustafa Kemal Paşa bu konaktan ayrıldıktan sonra silah arkadaşları ile birlikte Kocatepe’ye geçmiştir ve Büyük Taarruz’u başlatmıştır.
Planlandığı gibi 26 Ağustos sabahı saat 5.30’da topçu ateşleriyle taarruz başlamıştır. İki gün içinde Afyonkarahisar’ın 50 kilometre güneyindeki (bugün Çöl Ovası olarak adlandırılan ve Çiçektepe Kasabası’nın bulunduğu bölge) ve 20–30 kilometre doğusundaki (Çobanlar ilçesi civarı) Yunan savunma cepheleri düşürülmüş ve 30 Ağustos’ta Kütahya sınırları içinde yer alan Aslıhanlar yöresine ulaşılmıştır. 30 Ağustosta yapılan savaşta (Başkomutan Muharebesi) Yunan ordusunun ana kuvvetleri yok edilmiş veya esir alınmıştır. Esir alınanlar arasında Yunan ordusunun başkomutanı General Trikopis de yer almaktadır. Türk orduları planladığı sonuca 5 gün içerisinde ulaşmıştır ve 31 Ağustos tarihinden itibaren düşmanı denize dökmek amacıyla İzmir’e doğru ilerlemeye başlamıştır. Mustafa Kemal Atatürk Nutuk’ta bu büyük zaferi şöyle dile getirmiştir:
‘Her safhasıyla düşünülmüş, hazırlanmış, idare edilmiş ve zaferle sonuçlandırılmış olan bu harekât Türk ordusunun, Türk subay ve komuta heyetinin yüksek kudret ve kahramanlığını tarihe bir kere daha geçiren muazzam bir eserdir’.
Kocatepe’den Türk ordusunun topçu atışlarıyla başlayan destan Türk ulusunun kararlılığını göstermiştir. Ancak bu destanın yazılması kolay olmamıştır ve birçok kahraman askerimiz şahadet mertebesine ulaşmıştır.