Millet Hamamı

Millet Hamamı
XVII. yüzyılın ikinci yarısında inşa edildiği düşünülen hamam, o dönem Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden birisidir. Ermeni ustalar tarafından yapıldığı için ‘Gavur Hamamı’ olarak adlandırılmış, daha sonra ise ‘Millet Hamamı’ olarak anılmaya başlanmıştır. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Ermenilerin şehri terk etmesiyle sahipsiz kalan hamam günümüze kadar birçok el değiştirmiştir.

Moloz ve kesme taş örgülü kâgir bir yapı olan Millet Hamamı toplam 2 bin metrekare alan üzerine yerleşmiştir. Hamam alanı 400, konferans salonu 200 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Hamam bölümünün kuzeyi erkekler, güneyi ise bayanlar bölümüdür. Bu bölümler hamam görünümünü korumaktadır ancak aynı zamanda sergi salonu, satranç odası, kurs atölyeleri ve kafeterya olarak kullanılmaktadır. Hamamda sağlık odası da bulunmaktadır. Kurs odalarında genellikle bayanlara yönelik mermer mozaik, mermer üzerine gravür ve rölyef kursları verilmektedir. Ayrıca, Millet Hamamı’nda özellikle kadınlara yönelik yerel ve ulusal konferanslar düzenlenmektedir.

 

Millet Hamamı restorasyonunda dikkati çeken önemli bir nokta yapılan çalışmanın sadece ziyaretçilerin hizmetine sunulması ile sınırlı kalmaması, aynı zamanda bu mekânın toplumsal ihtiyaçlar göz önünde tutularak çevre halkının hizmetine sunulmasıdır.