Karahisar Kalesi

Karahisar Kalesi, şehir merkezinde eski Afyonkarahisar evlerinin bulunduğu Çavuşbaş Mahallesi’nden yükselmektedir. Volkanik özellikli doğal bir kaya kütlesi olan kale, 226 metre yüksekliğindedir. Hitit Kralı II. Murşil’in Hititler için tehdit oluşturan Arzava devletine yaptığı önemli sefer sırasında bu kaya kütlesine sığındığı sanılmaktadır. Kalenin üst kısımdaki düzlük alanda basamak, koltuk ve sunaklara rastlanması kalenin Frigler zamanında da kullanıldığını ve bu düzlük alanın Ana Tanrıça Kibele’ye tapınma yeri olarak belirlendiğine işaret etmektedir. Roma ve Bizans döneminde kaya kütlesinin üzerine surlar yapılarak yüksek tepe kale görünümüne kavuşmuştur.
Kalenin Türkler eline geçmesi Selçuklular zamanında olmuştur ve kalenin I. Alaaddin Keykubat zamanında onarım gördüğü bilinmektedir. Selçuklular egemenliğinden sonra kale ‘Karahisar’ olarak anılmaya başlanmıştır ve bu isim günümüze kadar devam etmiştir. Osmanlı döneminde de kale devletin hazinesinin ve halkın mallarının korunduğu yer olarak hem de suçlular için hapishane olarak kullanıldığından önemini korumuştur ancak Tanzimat döneminden sonra eski önemini yitirmeye başlamıştır. Kale, Aşağı, Orta ve Yukarı Kale olmak üzere üç bölüm halinde kullanılmıştır. Aşağı Kale, güney ve batı etekleri, Orta Kale surların olduğu bölüm ve Yukarı Kale Kız Kulesi’nin olduğu bölümdür. Bu bölümde ayrıca Selçuklular döneminde yapılmış saray, mescit, erzak ambarı, su sarnıçları, cephanelik ve mahzenler bulunmaktadır. Bu mahzenlerde halkın değerli eşyaları saklanmıştır. Günümüzde ise Karahisar Kalesi ilimize gelen turistlerin ilk uğrak yeri olmaktadır. Kalenin oldukça yıpranmış merdivenleri Afyonkarahisar Valiliği tarafından aslına uygun şekilde restore edilmiştir ve böylelikle kaleye tırmanış çok daha kolaylaşmıştır.
Karahisar Kalesi halk arasında evlenmek isteyenlerin, çocuk sahibi olmak isteyenlerin veya bir isteği olanların dilek yeri haline gelmiştir. Evlenmek isteyenler ‘bahtım bahtım, altın tahtım, evlenecek vaktim’ diyerek kalenin kız kulesinden aşağıya bağırırlar. Kimi zaman da ‘çocuğum olacak vaktim’ dilekleri yükselir kaleden. Kaledeki ağaçlar da dilek iplikleri ve bez parçaları ile dolup taşmıştır. Dilekte bulunma özellikle Hıdrellez’de daha çok ilgi görmektedir.
Halk arasında Karahisar Kalesi’ne çıkanların yedi yıl Afyonkarahisar’da kalacağı söylentisi vardır ancak bunu dikkate almadan gönül rahatlığıyla kaleye çıkılabilir. Üstelik kalenin tepesinde size sunulacak manzara görmeye değerdir ve her basamakla bu ödüle biraz daha yaklaşmak zevkli bir tecrübe olacaktır. Özellikle yaz aylarında kaleye çıkarken yanınızda su bulundurmanız tavsiye edilir. Kalenin sadece burçlarının olduğu yer ile yetinmeyip Kız Kulesi’nin olduğu Yukarı Kale kısmına mutlaka gidilmelidir. Ayrıca, kalenin arka kısımlarındaki düzlük alanlar da görmeye değerdir. Kalenin her yönünden çok güzel şehir manzaraları sizi beklemektedir.